Vinterbad – kallt men riktigt hälsosamt

vinterbad
Det blev vinterbad igår!
Hade tänkt bada här men badplatsen hade förvandlats till skridskobana…
vinterbad
Helt klart kallare än jag trott att det skulle vara. Kolla min min, haha!
vinterbad
Dock riktigt skönt efteråt.

Härom dagen gjorde jag slag i saken och tog mig ett vinterbad. Har länge gått och funderat på det men det har liksom aldrig blivit av. 

Jag har en vän som ofta vinterbadar och när hon frågade mig på julafton om jag ville haka på så tog det verkligen emot att tacka nej. Ville verkligen följa med men just den dagen var tiden lite knapp. Men just där och då lovade jag mig själv att jag skulle få till det där badet innan det blev nytt år.

Så igår drog jag på mig baddräkt, mössa, kängor och badrock och tog bilen ner till ett bad här i närheten där vi bor. Dock visade det sig att badplatsen hade förvandlats till skridskobana…

Lite längre bort hittade jag dock en isfri vik där jag kunde simma ut. Och herreguuuuuuud så kallt det var! Mycket kallare än jag hade trott. Men så fort jag kommit upp och satt på mig mina Sorelkängor och min badrock så spred sig en riktigt go känsla i kroppen. 

Och forskare säger ju att det också ska vara riktigt hälsosamt att syssla med vinterbad:

Hälsosamt med vinterbad

Karl Hultén har forskat i neurovetenskap vid Karolinska Institutet och förklarar att kroppen utsätts för stor stress när man badar kallt – något som faktiskt kan vara positivt.

– Det har visat sig att kroppen mår bra av att sättas ur sitt jämviktstillstånd. Att hoppa i kallt vatten är ett väldigt enkelt sätt att göra det på.

En stor del av forskningen som finns kring hälsoeffekterna av att vinterbada kommer från Finland och Ryssland. Där pekar studier bland annat på lägre risk för infektioner, minskad inflammationsgrad och bättre stresskontroll.

– Det är bitar som det finns stöd för, säger Karl Hultén.

Nedstämdhet och depression är även de områden som har visat sig kunna påverkas positivt av vinterbad.

Räcker med små doser

Det som sker när kroppen kyls ner extremt snabbt är att blodkärlen drar ihop sig så att blodtrycket stiger i de centrala delarna av kroppen och blodet snurrar runt mer i bålen än i lemmarna.

Samtidigt skickas det ut stresshormoner som adrenalin, noradrenalin och kortisol för att höja blodsockret.

– Kroppen upplever det som en väldigt hotfull situation och förbereder sig på överlevnad, säger Karl Hultén.

De som har högt blodtryck eller haft problem med hjärtsjukdomar bör dock tänka sig för innan de utsätter sig för det kalla vattnet och rådgöra med läkare först. Det är också viktigt att inte exponera sig för kylan under för lång tid – då kan effekterna bli de motsatta.

– Det ska inte vara så att man går därifrån skakande av kyla. Fyra, fem minuter i vattnet är för länge. Men små doser av belastning är jättebra, säger Karl Hultén.

Karin Rahm

Det är jag som är Karin Rahm och jag vill vara din inspiration till att leva en aktiv, rolig, balanserad och hälsosam livsstil.