Sedan Embla börjat på sin allergibehandling (läs mer om den HÄR) så har hon avstått från vete. Enligt hennes terapeut ska denna kostförändring stötta hennes kropp och snabbare ge en balans. Och med tanke på att ingen kropp hurrar av att få vetemjöl så är det väl ingen dålig sak att göra. Men däremot är det ju inte lätt att hitta bra och goda brödalternativ i mataffären när all typ av vete ska vara utesluten. Så jag beslutade mig för att baka eget bröd! Det blev havrefrallor. Och de blev riktigt goda och saftiga. Vitt bröd utan vete! Och de var så lätta att baka. Klara på bara tjugo minuter.
Vill ni också testa att baka havrefrallor? Kanske till helgfrukosten? Då kommer receptet här nedan. Jag har även gjort det möjligt för alla som vill äta veganskt att baka detta bröd
PS. Om du vill ha dina havrefrallor glutenfria, var noga med att välja glutenfria havregryn.
Havrefrallor utan vetemjöl
8 stycken
Ingredienser:
2 ägg (eller veganska ”ägg” = 2 msk chiafrön + 4 msk vatten, låt dem dra i minst 10 minuter)
2,5 dl fil (inte lättfil) + lite extra till pensling (eller plantbaserad yoghurt om du vill ha veganska frallor)
Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader.
Vispa äggen luftiga.
Mixa havregrynen till mjöl i blender (jag använder DENNA blender som gjorde grynen till mjöl på 2 sekunder, så bra!).
Rör ner filen i äggen.
Blanda ihop de torra ingredienserna och blanda sedan med äggen och filen.
Låt smeten svälla i minst 10 minuter.
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och ta upp en boll med smet med en sked. Om det behövs kan du forma frallorna lite, det går enklast med blöta händer.
Pensla frallorna med fil och strö över lite solrosfrön ovanpå.
Grädda sina havrefrallor mitt i ugnen i så där 12-13 minuter.
Vill ni ha fler goda recept eller matinspiration kan ni klicka er vidare HÄR. Och följ mig gärna på Instagram HÄR och Facebook HÄRdär delar jag också mina recept. Kram på er!
Provade att baka havrefrallorna idag och de blev så goda och var väldigt enkla att göra.
Vad kul! Måste också göra dem igen snart!