Recept asiatisk lax – inlägget innehåller annonslänkar markerat med*
Fredag! Gud så härligt! Ser så mycket fram emot helgens sovmorgnar. Och långfrukostar. Och fredagsmyset. Ikväll har dock Embla lagträning i dressyrspecialen och Rickard ska spela på Pas d’Art, så myset blir väl mest att köra fram och tillbaka till stallet. Men någon god mat ska vi väl iallafall äta. Vet inte riktigt vad jag ska laga ännu men hittade ett gammalt recept på en god asiatisk lax. Den är dessutom lättlagad och klar på 20-30 minuter. Så den kan det kanske bli. Har ni också lite torka vad gäller recept så delar jag det här nedan. Kanske något för er att testa i helgen?
Sätt ugnen på 220 grader. 200 grader om du, som jag, använder varmluftsugn.
Koka upp en medelstor kastrull med vatten. Tillsätt vildris och grönsaksbuljongtärningen. Sänk till låg värme och låt sjuda under lock enligt tid på förpackningen.
Häll av vattnet och lägg tillbaka riset i kastrullen.
Blanda en glaze på ketchup, soja, honung, sweet chilisås och sesamfrön i en skål.
Ringla lite olivolja i en ugnsform och lägg sedan i laxfiléerna. Häll över glazen så att laxfiléerna täcks. Tillaga i ugnen i 8-10 minuter.
Skiva salladslökarna tunt.
Skala och riv morötterna.
Kärna ur paprikorna och tärna i 1 cm stora bitar.
Finhacka koriander. Spara några blad för dekorering.
Skär limen i klyftor.
Blanda salladslök, morot, paprika och koriander med riset i en stor skål. Tillsätt en skvätt olivolja, limejuice efter smak, en nypa salt och pepparmix och rör om ordentligt.
Lägg upp grönsaksriset i skålar och placera laxen ovanpå. Häll över resterande glaze på laxen.
Garnera med korianderblad och servera med limeklyftor vid sidan av.