10 smarta kökstips för att hålla vikten

Köket sägs vara hemmets hjärta men det är också där du går upp i vikt. Ja, om du inte använder några av de här fiffiga tipsen.

1. Gör frukt och grönsaker lättillgängliga

Tvätta, hacka och lägg upp frukt och grönsaker i återförslutningsbara burkar i kylskåpet så att de är lätta att plocka åt dig när suget drabbar dig. Det ska vara enkelt och snabbt så att du inte faller för sämre och snabbare alternativ.

2. Förbered en sallad

Så var det dags att äta middag men att ställa sig och hacka en stor fräsch sallad känns alldeles för tidskrävande så du hoppar över det. Låter det bekant? Förbered en jättestor skål med sallad som räcker några dagar, enkelt att ösa ner på tallriken och mättande att äta innan huvudmåltiden.

3. Mät maten

Jag som äter så nyttigt, att jag inte går ner i vikt! Kanske äter du nyttigt men det kan faktiskt bli för mycket av det goda också. Se över dina portioner genom att mäta upp lagom stora mål mat.

4. Gör färdiga påsar med snacks

Vad brukar hända när du tar fram en påse med chips? Du äter tills det är slut, eller tills du blir illamående? Istället för att ta fram kex, kakor eller chips gör i ordning små påsar med snacks som nötter eller färsk frukt. Perfekta att plocka fram när eftermiddagssuget kommer.

5. Frys in frukt och grönsaker

Köp storpack av frukt och grönsaker, tvätta, hacka och frys in. Smidigt att alltid ha till hands och du sparar både pengar och tid.

6. Förbered frukosten

Att göra en smoothie till frukost? Det hinner jag inte! Jo, om du förbereder kvällen innan. Packa alla ingredienser i en påse eller burk och förvara i kylskåpet över natten, bara att välta ner i mixern på morgonen och tillsätta eventuell vätska.

7. Rensa bort skräpmaten

Blev det chips och godis över efter helgen? Kasta bort! Och köp inte hem nytt! Har du hälsofällor hemma frestas du att äta dem när du blir så där sugen och din karaktär sätts på prov. Enklaste sättet att äta hälsosamt är att bara ha hälsosamma alternativ i skafferiet.

8. Byt tallrik

Vi vill fylla tallriken. Oavsett hur stor den är. Ett tips är att byta ut dina stora fat mot mindre tallrikar. Du kommer äta mindre men känna dig lika nöjd.

9. Gör storkok

När du ändå står där och lagar den där nyttiga soppan eller rostar de där grönsakerna, dubbla receptet. Morgondagens matlåda är färdig och du frestas inte att välja snabbmatstället på lunchen.

10. Plocka undan maten innan du äter

Lägg upp mat på tallriken men ställ sedan in det som blir över i kylen innan du sätter dig och äter. Står maten framme är det större risk att du okynnesäter både en och två portioner i onödan.

//The kitchen is said to be the heart of the home, but it’s also the place where you gain weight. Well, if you do not use some of these smart tips.

1. Make fruit and vegetables available

Wash, chop and add up fruits and vegetables in resealable cans in the fridge so that they are easy to pick for yourself when the urge strikes you. It should be simple and fast so you do not fall for the unhealthy and faster alternative.

2. Prepare a salad

So it is time to eat dinner but to chop a large fresh salad feels far too time consuming so you skip it. Sounds familiar? Prepare a giant bowl of salad that lasts a few days, easy to pour down on the plate and satisfying to eat before the main meal.

3. Measure the food

I eat healthy, how come I don´t lose weight? Maybe you eat healthy but it can actually be too much of the good stuff too. Look over your portions!

4. Make bags of snacks
What tend to happen when you take out a bag of chips? You eat until it is finished, or until you feel sick? Instead of having biscuits, cakes or chips prepare small bags of snacks like nuts or fresh fruit. Perfect to pick up for the afternoon craving.
5. Freeze fruit and vegetables

Buy a big pack of fruit and vegetables, wash, chop and freeze. Convenient to always have on hand, and you save both money and time.

6. Prepare breakfast

To make a smoothie for breakfast? I don´t have time for that! Well, you do, if you prepare it the night before. Put all the ingredients in a jar and store in the refrigerator overnight, just empty it into the blender in the morning and add some liquid.

7. Clean out the junk food

There were chips and candy left overs after the weekend? Throw it away! If you keep health traps at home, you´ll be tempted to eat them when you get hungry. The easiest way to eat healthy is to store only healthy options in your pantry.

8. Switch plates

We want to fill our plate. No matter how big it is. One tip is to replace your large barrels to smaller plates. You will eat less but feel just as satisfied.

9. Make it a double

While you’re standing there, making that healthy soup or roasting those vegetables, double the recipe. Tomorrow’s lunch box is prepared and you are not tempted to visit the fast food place on your lunch break.

10. Put away the food before you eat

Serve yourself and then put the leftovers in the fridge before you sit down and eat. If you leave the food out, it is more likely you eat both one and two unnecessarily servings.

Karin Rahm

Kul att du hittat hit! Det är jag som är Karin Rahm och jag vill vara din inspiration till att leva en aktiv, rolig, balanserad och hälsosam livsstil. Här delar jag med mig av mina bästa verktyg i form av goda recept, de senaste trenderna inom träning, mode och skönhet, roliga tips, mindfulness, resor, karriär och mina tankar kring allt och ingenting. Ja, som en riktigt bra kompis, fast på nätet. Välkommen till Karin Rahm - vårt community!