Vill du att din hy ska se fräschare och yngre ut? Ta då en titt i ditt kylskåp. Ja, för frisk hy kommer från vad du stoppar i dig inte vad du smörjer på dig. Forskning visar attvissa livsmedelinnehållernäringsämnen och andrabioaktivaföreningarsom motverkarfina linjer, rynkorochmörka fläckar. Provadessa fem”måste–ha” livsmedel förfriskare ochyngre hy.
Bär
Bär är rika på c-vitamin och innehåller höga doser antioxidanter. Forskning visaratt människor som ätermat rik på vitaminC (från fruktochgrönsaker) har färrerynkor ochmindreåldersrelateradtorr hudän desom inte gör det. C-vitaminochantioxidantermotverkarfria radikaler, som orsakarskador påfriskahudcelleroch kanbrytanerhudenselastinoch kollagen, vilket leder tillfina linjer, rynkorochslapp hud. En liten skåljordgubbarellerhalloninnehållerbara 50kalorierochjordgubbarnagerdig mer än dittdagliga behov avvitamin Cmedanhallonenger dig 40procent av din dagligakvot av vitaminen.
Grönt te
Grönt teär rikt påpolyfenoler, som har samma egenskaper som antioxidanter. Enligtvissa studierkan föreningaritebidra till att förhindraUVB–relaterade hudskadorochhudcancer. Den primärakatefini te, EGCG, har visat sighjälpa till att skyddahuden frånåldersrelaterade skador. Testa också att använda kyldafuktiga påsar med grönt tedirektpå hudenifall du råkat bränna dig i solen.
Mango
Villdu ha hy med lyster? Lägg till litemangotill din diet. Denna superfruitgerviktiga näringsämnensom gör gott förhudens hälsa; vitaminC, betakarotenochfolsyra. En skål medmangoger digdagsbehovet avvitaminC som ökar kollagenproduktionen. DessutomharforskningkopplatC-vitaminmedförbättrat utseendeav åldrande hud. En studie visade attpersoner med högreintag avC-vitaminhadeettmindre rynkigtutseende ochminskadtorr hud i samband med åldrande.
Lax
Omega-3fettsyror som finns ifetfisk som laxär viktiga förhudens hälsaeftersom de harantiinflammatoriskaegenskapersom kan fördröja hudens ålderstecken. Enstudie som publiceradesiJournal of AmericanCollege ofNutrition visadeatt äldrepersonersom konsumerademerfisk hade färrerynkorände som åtmer kött. Grönsaker, olivolja, och baljväxtervar också associerademed färrerynkor, medan konsumtionen avkött, mejeriprodukterochsmörvar förknippademedflerrynkor.
Omega-3ilaxkanävenhjälpa till att skyddamothudcancer. I en studieav hudcancer, fann forskarna att personersom åtkost rik påfiskoljaochandraomega–3 fetterhadeen29procentlägre risk förskivepitelcancerän de som åtmycket liteomega–3 fetter.
Sötpotatis och andraorangegrönsaker
Den orangenyansenpå sötpotatis, pumpa, morotoch andraorange grönsakerkommer frånkarotenoidersombetakarotenochhjälper till att skyddahuden frånfria radikaler. Karotenoiderär kända för attatt skyddalagren ihuden från UV-strålning.Ienstudie som redovisas itidskriften Skin Pharmacology and Physiology, fick försökspersonernaett kosttillskott innehållandekarotenoider, selenochvitamin Eunder12veckor ochhudens åldrandetestadesföre ochefter. Efter12 veckor, visade resultatenatt hudenvarfriskare, fjällade mindre och var mindre grovblandförsökspersoner som ätit kosttillskotten.
//English
Do you want yourskinto lookmore glowing andyounger?Then takea lookinyour refrigerator.Yes,becausehealthy skincomes fromwhat youeat, notwhatyou rubon your skin.Research showsthat somefoods containnutrients and otherbioactive compoundsthat counteractfine lines, wrinkles anddark spots.Trythese five”must-have” foods forhealthier,youngerlooking skin.
Kul att du hittat hit! Det är jag som är Karin Rahm och jag vill vara din inspiration till att leva en aktiv, rolig, balanserad och hälsosam livsstil.
Här delar jag med mig av mina bästa verktyg i form av goda recept, de senaste trenderna inom träning, mode och skönhet, roliga tips, mindfulness, resor, karriär och mina tankar kring allt och ingenting. Ja, som en riktigt bra kompis, fast på nätet.
Välkommen till Karin Rahm - vårt community!