Att äta hälsosamt, skippa socker, dricka grönsaksjuicer och helst äta helt raw, så ser trenden ut just nu. Och jag har faktiskt hakat på. Nej, inte helt och fullt men jag försöker oftast undvika onödigt socker, dricker alltid gröna juicer eller smoothies till frukost, äter gärna sallad och smaskar på goda rawfoodbollar. Men hur nyttigt är det egentligen att äta raw?
Tidigare har man mest talat om att genom att inte tillaga dina grönsaker, utan äta dem råa så behåller du flest näringsämnen. Och det verkar ju stämma till en viss del. Det finns nämligen en hel del grönsaker som visar sig vara bättre att tillaga på spisen. Däribland ska vi hitta tomat, morot och spenat.
Många grönsaker såsomgrönkål, broccoli, blomkål, vitkålochbrysselkålinnehåller föreningar som kan blockera sköldkörtelns funktion som i sin tur kan leda till struma och hypotyreos. För personer med en redan försvagad sköldkörtelfunktion, eller för dem som har sköldkörtelrubbningar, kan dessa föreningar försämra hormonproduktionen ytterligare. Föreningarna kan dock avaktiveras av värme, med andra ord, i det fallet är det bättre att koka sin brysselkål.
Traditionell kinesisk medicin säger nej till raw food
Enligt traditionell kinesisk medicin tror man att råa livsmedel är för kalla, eller för yin, ochkräver förmycket energifrånkroppen att smälta.Över tidkandettaförsvagakroppensmatsmältningssystem och orsaka uppsvälld mageochdålig upptagningavnäringsämnen. Kroppens energianvänds för attstödjadet försvagadematsmältningssystemet, vilket resulterarimindre energiförandrakroppsfunktioner, såsomfortplantningsorganen.
Oavsett om kineserna har rätt eller inte så tenderar råa grönsaker att vara svårsmälta. Grönsaker innehåller cellulosa och fiberstrukturer som våra magar har svårt att bryta ner och vi har ju inte kons magar som bearbetar den där grönskan om och om igen. Närvi ständigtäter livsmedel somvårakroppar intekansmälta, kanvår förmågaatt smältalivsmedeli allmänhetförsvagas.Ett försvagatmatsmältningssystemetkanorsaka uppsvälldhet, förstoppningellerlös avföring, viktökning, undernäring, födoämnesallergierochsänkt immunförsvar. Vårt matsmältningssystemärennyckelfaktor för en god hälsa, så det ärviktigtatt se till attdet är hälsosamtochfungerar som det ska.
Tillaga på låg värme
Inte äta raw food?
Om det nu är så att vi inte kan smälta våra livsmedel, ja, då kan vi heller inte dra nytta av de näringsämnen livsmedlen innehåller. Att tillaga vissa livsmedel på låg eller medelhög värme kan räcka för att ”försmälta” fibrer som vi har svårt att smälta, och därmed kunna dra nytta av de mineraler och näringsämnen som livsmedlet innehåller.
En sallad till lunch då och då är ju så klart ingen fara. Men äter du alltid din mat raw kanske du ska ta en titt på vad det har för nackdelar respektive fördelar för din hälsa. Jag förespråkar varken det ena eller det andra, utan lite av varje.
Healthy eating, skippa sockersugar,drinking vegetablejuice andeatingcompletelyraw, that is the trend right now. And I amhooked. No, notentirelybut Iusually tryto avoidunnecessarysugar, I always drinkgreenjuicesorsmoothies forbreakfast, I like to eatsalad andI lovethoseraw food bolls. Buthow beneficialis it toeatraw? That is what I write about today. Curious? Please use Google Translate.