Rödbetslatte eller beetroot latte är jättestort i USA. Där sippas det för fullt på hälsosamma lattes boostade med rödbetor. Jag testade att göra en egen rödbetslatte till mellis idag och den blev så himla god. Dessutom är det hur enkelt som helst att göra. Här kommer receptet för dig som vill testa.
Rödbetslatte
1 kopp
2 dl mandelmjölk
1,5 tsk rödbetspulver (det kan du köpa HÄR adlink)
Värm mandelmjölken utan att den kokar och vispa den skummig. Har du en kaffemaskin kan du skumma mjölken i den.
Rör i rödbetspulvret.
Toppa eventuellt med lite kanel.
Njut av din rödbetslatte!
Därför ska du äta rödbetor:
Enligt studier ska rödbetor ha mängder av hälsofördelar, bland andra dessa;
1. Sänker blodtrycket
Rödbetor är rika på nitrat, som i kroppen omvandlas till kväveoxid. Studier visar att molekylen vidgar och får blodkärl att slappna av, vilket i sin tur bidrar till ett mer syrerikt blod.
Bättre cirkulation, lägre blodtryck, förbättrad prestationsförmåga, ämnesomsättning och muskelfunktion har du alltså att tjäna på att äta betor.
2. Minskar risken för hjärtsjukdom
Rödbetor innehåller mycket alkaloider och folsyra som tillsammans bidrar till att sänka kroppens homocysteinnivå. Forskning visar att en hög homocysteinnivå ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
3. Bättre uthållighet
Det är ingen slump att så många idrottare dricker rödbetsjuice när de vill prestera på topp, den höga nitrathalten är nämligen inte bara bra för blodtrycket. Med en ökad syretillförsel blir även musklerna mer uthålliga och du kan prestera både bättre och längre.
4. Toppen för hjärnan
Även hjärnan kan dra fördel av nitrat och fungerar helt enkelt bättre när den får mer syre. Forskare har upptäckt att det här är särskilt viktigt ju äldre vi blir.
I en studie från 2010 fick testpersoner med en genomsnittsålder på 74 år äta en nitratrik kost. Efter bara två dagar såg forskarna att blodflödet i frontalloben hade ökat.
5. Sundare lever
Även om du äter hälsosamt finns det ändå en del gifter och slaggprodukter som måste rensas ut och det är din lever som gör det tyngsta arbetet. En daglig dos rödbetor kan dock underlätta.
Studier visar att betain, en aminosyra som finns i rödbetor, kan förebygga och minska risken att drabbas av fettlever.
6. Högre skydd mot sjukdomar
Rödbetor är fullproppade med antioxidanter som bland annat ger skydd mot hjärtsjukdomar och övervikt. Ny forskning pekar till och med mot att rotfruktens färgämne betacyanin, kan ge skydd mot cancerframkallande ämnen.
7. Håller magen i trim
Att uträtta sina behov regelbundet är viktigt för vår hälsa och för det behöver vi fiberrik mat, så som rödbetor. Inte bara minskar det risken för förstoppning, hemorrojder och inflammerade tarmfickor, betor har även visat sig att vara bra för matsmältningen.
Källa: mabra.com
Beetroot latte – a healthy and yummy snack
Beetroot lattes are very popular in the United States. Everywhere people are sipping on healthy lattes boosted with beetroots. I tried to make my own beetroot latte as a snack today and it became so damn good. Moreover, it is simplicity itself to make it. Here is the recipe for those who want to try…
Beetroot latte
1 glass
1,8 cups almond milk
1.5 teaspoons beetroot powder (you can buy it HERE)
Heat the almond milk but don’t let it boil and whisk it foamy. If you have a coffee machine, you can skim the milk with the machine.
Add the beetroot powder and stir well.
Flavor with cinnamon (optional)
Enjoy!
This is why you should eat beetroot:
According to studies, beetroots have lots of health benefits, among them;
1. Lowers blood pressure
Beets are rich in nitrates, which the body converts to nitric oxide. Studies show that the molecule dilates and gets blood vessels to relax, which in turn contributes to a more oxygen-rich blood.
Better circulation, lower blood pressure, improved performance, metabolism and muscle function, you have the benefit from eating beets.
2. Reduces the risk of heart disease
Beets are high in alkaloids and folic acid, which together help to lower the body’s homocysteine levels. Research shows that a high homocysteine level increases the risk of cardiovascular disease.
3. Better stamina
It is no coincidence that so many athletes drink beetroot juice when they want to perform at its peak, the high nitrate content is not only good for your blood pressure. With increased oxygen muscles also become more tenacious and you can perform better and longer.
4. Helps the brain
Although the brain can take advantage of nitrate and simply works better when it gets more oxygen. Scientists have discovered that this is especially important as we age.
In a study from 2010, the test persons with an average age of 74 years eat a nitrate-rich diet. After just two days, researchers saw that blood flow in the frontal lobe had increased.
5. Healthier liver
Even if you eat healthy, there are still some toxins and waste products that need to be cleaned out and it is your liver is doing the hardest work. A daily dose beets can be easier.
Studies show that betaine, an amino acid found in beets, can prevent and reduce the risk of fatty liver.
6. Higher protection against diseases
Beets are packed with antioxidants, which among other things offers protection against heart disease and obesity. New research even against rotfruktens dye betacyanin, may provide protection against cancer-causing substances.
7. Keep your stomach in shape
To defecate on a regular basis is important for our health and for that we need high-fiber foods, such as beets. Not only reduces the risk of constipation, hemorrhoids and intestinal inflammation pockets, beet has also been found to be good for the digestion.