Så ska du äta för god hälsa och miljö

Äpple och rotfrukter från grönt ljus ur både hälsa- och miljösynpunkt.

Hur ska vi egentligen äta för att värna både om vår egen hälsa och om vår miljö? Ja, det är inte lätt det där. Avokadon är ju fantastiskt nyttig men hur påverkas miljön av avokadokonsumtionen? Och hur är det med nötkött, visst påverkar det utsläppet av växthusgaser men korna hjälper väl också till att bevara andra arter på betesmarken?

Jo, det är minst sagt krångligt att värna om vår hälsa och vår miljö samtidigt. Men det finns några sätt som ska hjälpa både oss själva och moder jord enligt experterna Elin Röös, miljöforskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU i Uppsala, Alicja Wolk, professor i nutritionsepidemiologi vid Karolinska universitetet och expert på samband mellan kostvanor och sjukdomar som cancer, diabetes typ 2 och hjärt- och kärlsjukdomar, Annika Carlsson Kanyama, forskare vid institutionen för hållbar utveckling, miljövetenskap och teknik, vid Kungliga tekniska högskolan.

Dra ner på kött och mejeriprodukter

På en punkt är alla experter helt eniga, vi bör dra ner på köttkonsumtionen.

– Om man äter mycket kött och mejeriprodukter är det enklaste man kan göra ur alla miljöaspekter att dra ner på konsumtionen, säger Elin Röös.

Att minska på det röda köttet är också bra för att förebygga cancer, hjärt- och kärlsjukdomar samt diabetes typ 2, det vet vi sedan gammalt.

– Här sammanfaller miljöhänsyn och djurhänsyn perfekt med att tänka på sin hälsa. Dra ner på köttet, ät max 500 gram rött kött per vecka och undvik processat kött som korvar, skinka och bacon, säger Alicja Wolk.

Men du ska också tänka på hur du tillagar ditt kött. Att grilla eller steka köttet hårt har kopplats till cancer. Ju brunare kött desto sämre för hälsan.

Nötkött – ja eller nej?

Kor ger enorma mängder utsläpp av växthusgaser och är därför en bov ur miljösynpunkt. Däremot hjälper korna till att hålla betesmarkerna öppna och på sätt rädda hotade djurarter.

– Ur klimatsynpunkt är nötkött det sämsta alternativet och vi behöver begränsa konsumtionen. Men om man hittar något kopplat till naturbete, kravmärkt och svenskt så skulle jag ta det, säger Annika Carlsson Kanyama.

Fläskött – hur mår grisarna?

Grisar släpper inte ut växthusgaser i samma utsträckning som kor. Är det då ett bättre alternativ? Nja, grisarna betar inte och hjälper således inte till att bevara betesmarkerna och deras foder består oftast av soja. Och soja bidrar ju som bekant till skövling av regnskogar i Sydamerika. Vill du ändå äta fläskkött ska du välja svenskt och Kravmärkt.

Lammkött då?

När det gäller lammkött är problematiken densamma som med nötkött. Får släpper ut metan och påverkar således vår miljö negativt men hjälper samtidigt till att bevara öppna marker.

Ska vi äta kyckling?

Kyckling är bättre ur miljösynpunkt än nöt- och lammkött men även i kycklingarnas foder använder man soja. Dessutom vet man att utländsk kyckling många gånger fått antibiotika i förebyggande. Många kycklingar far också illa. Så vill du äta kyckling så välj svensk och Kravmärkt, säger Annika Carlsson Kanyama.

Elin Röös säger dock att även ekologiska gårdar ofta använder samma raser som andra gårdar, raser som ska växa snabbt på kort tid, något som gör att fåglarna kan få problem med benen.

När det kommer till vår egen hälsa då? Är det nyttigt äta äta fågel? Enligt Alicja Wolk, professor i nutritionsepidemiologi räknas kyckling som vitt kött och har inte visat något samband med någon kronisk sjukdom.

Fisk – bra för hälsa men sämre för haven

Fisk innehåller mängder av bra fetter och D-vitamin och är således nyttigt för oss människor men däremot mindre bra för haven.

– Det är viktigt att tänka på hållbart fiske. Leta efter miljömärkningar som MSC och allra helst Krav så att fisket inte har skadat havsbottnar, säger Elin Röös.

Även om fisk kan vara nyttigt har vi ju hört att vi inte ska äta det för ofta, åtminstone av den vildfångade fisken.

– Med tanke på hälsan är det lagom att äta fisk två gånger per vecka – max tre. Efter den mängden så börjar riskerna gå upp eftersom fisk är källa till miljöföroreningar som dioxiner och PCB, säger Alicja Wolk.

Ät mer växtbaserat

Att äta mer bönor, ärtor och linser är inte bara bra för dig och din hälsa, de ger även betydligt mindre växthusutsläpp. Frukt, grönsaker och bär innehåller dessutom mängder av  antioxidanter som hjälper till att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar och cancer.

Socker kommer ju från växtriket, hur är det med det? Tyvärr är det tillsatta sockret förknippat med övervikt, som ökar risken för cancer, diabetes typ 2 och hjärt- och kärlsjukdomar. Se upp med det!

Nötter och avokado

Nötter och avokado innehåller ju som bekant mängder av bra fetter. Superbra för vår kropp! Men hur ser det ut ur miljösynpunkt? Nötter och avokado växer oftast i torra områden där det krävs kopiösa mängder vatten för att producera dem. Dessutom är det långa transporter som inte heller gynnar miljön. Så för miljöns skull bör vi konsumera dessa livsmedel med måtta.

Soja som protein?

Soja är ett proteinrikt alternativ till kött och bra ur hälsosynpunkt. När det kommer till miljön är det dock mindre bra eftersom det leder till skövling av regnskogarna. Men självklart är det bättre att vi själva äter sojan än att vi ger den till djuren som foder.

Vad ska jag då äta?

– Alla rotfrukter kan du äta hur mycket som helst av oavsett säsong. Det gäller även spannmål och baljväxter. Frukter som äpplen och päron kan du också äta mycket av. Vilda bär som blåbär och lingon är jättenyttigt och kräver inga resurser att producera. Musslor är jättebra, de renar havet från näringsämnen och tar upp kväve från havet, säger Elin Röös.

Och det bästa av allt, mycket av det som är bra ur miljösynpunkt är också bra när det gäller att förebygga sjukdomar. Baljväxter, till exempel bönor, linser och ärtor, är ett bra alternativ till kött och påverkar heller inte miljön.

När det gäller spannmål, bör vi tänka, ju mindre behandlat desto bättre. Satsa på fullkorn, bulgur, matvete och havre.

Karin Rahm

Det är jag som är Karin Rahm och jag vill vara din inspiration till att leva en aktiv, rolig, balanserad och hälsosam livsstil.