Äppelmos är supergott till frukost på havregrynsgröten, gott till desserter och idealiskt att använda för att få saftiga och goda bakverk (som ingrediens istället för t ex kokosolja eller annat fett).
Mitt äppelmos är sockerfritt eller ja, det är inget tillsatt socker i ska jag säga. Smaken är helt fantastisk men man bör tänka på att hållbarheten inte blir mer än en vecka eftersom socker annars fungerar fint som konserveringsmedel. Jag gjorde en stor sats och frös in i lagom stora veckoportioner.
Så gott och enkelt att jag tänker göra en sats igen imorgon!
Sockerfritt äppelmos
(ca 1 liter färdigt mos)
9 äpplen (Ingrid-Marie) skalade, kärnade och tärnade
1 krm askorbinsyra (hittar du HÄR) (eller pressad citron)
Gör så här:
Fyll en kastrull med 5 dl vatten.
Skala, kärna ur och tärna äpplena. Lägg dem i kastrullen med vatten så de inte hinner bli bruna.
Addera vaniljpulver (eller kanske vill du hellre koka med en kanelstång?)
Koka på svag värme i 15-20 minuter utan lock eller tills äppelbitarna kokat sönder ordentligt.
Rör ut askorbinsyran i lite färdigkokt äppelmos och blanda sedan ner det i resten av moset.
Stöt moset (eller mixa äppelmoset med en stavmixer om du vill att ditt mos ska vara klumpfritt). Själv gillar jag när moset inte är helt slätt i konsistensen.
Häll upp äppelmoset i lagom stora veckoportioner.
Ställ in i frysen. Tänk på att spara lite utrymme i burken om du använder glasburk. Risken finns annars att den spricker i frysen.
För mer inspiration följ mig på Instagram HÄR och Facebook HÄR
Applesauce sugarfree recipe
Apple sauce is super yummy for breakfast on your oatmeal, in desserts and ideal to use to get juicy and tasty pastries (as an ingredient instead of, for example, coconut oil or other fat).
My applesauce is sugar free, well, there is no added sugar I should say. The taste is fantastic, but one should consider that shelf life does not become more than a week. Usually the sugar works fine as a preservative. I made a big batch and froze into weekly servings.
So good and so simple that I intend to make another batch tomorrow!
Applesauce sugarfree recipes
(Approximately 1 liter finished applesauce)
9 apples (I used Ingrid Marie), peeled, seeded and diced.
Peel, core and dice the apples. Add them to the pan with water so they do not to turn brown.
Add vanilla powder (or perhaps you prefer a cinnamon stick?)
Cook over low heat for 15-20 minutes or until the apple pieces boiled down firmly.
Mix the ascorbic acid in some pre-cooked applesauce and then mix it into the rest of the sauce.
Sir the sauce (or mix the applesauce with a blender if you want your sauce to be lump-free). I myself like when the sauce is not entirely smooth in texture.
Pour the applesauce into weekly sized servings.
Put in the freezer. Remember to save some space in the jar if you use glass jars. Otherwise the risk is that it crack in the freezer.