Linsgryta med kokoscurry

linsgryta
Linsgryta med kokoscurry. Inlägget innehåller annonslänkar.

Linsgryta

Hej på dig! Och glad fredag! Hoppas att din dag startat på bästa sätt och att du har en skön helg framför dig utan en massa julstress.

Jag känner mig ganska lugn inför julen. Alla julklappar är inhandlade och nästan alla är inslagna. Och så gott som all julmat ligger redan i kylen. Det som återstår är lite kompletteringshandling och att göra köttbullar, knäck och kola och griljera skinkan i princip.

Vi kommer att ha en liten jul i år med bara familjen och svärmor här så det blir väldigt lugnt. Hur blir det för er i år? Samlas ni många eller blir det småskaligt?

Innan allt julstök drar igång och julmaten dukas fram tänkte jag bjuda på ett supergott recept som inte har anknytning till julen, nämligen en linsgryta med kokoscurry. Testa att laga den nu eller spara receptet tills du har tröttnat på julmaten.

Skippar du yoghurten eller byter ut den mot soyghurt eller annan plantbaserad ghurt så är receptet vegansk.

Linsgryta med kokoscurry

4 portioner

Ingredienser:

vatten

1 grönsaksbuljongtärning (jag använde DEN HÄR)

basmatiris (jag använde DET HÄR)

2 gula lökar (jag använde DE HÄR)

4 vitlöksklyftor (jag använde DE HÄR)

2 morötter (jag använde DE HÄR)

ca 2 msk riven ingefära (jag använde DEN HÄR)

4 st tomater (jag använde DE HÄR)

2 tetrapack med gröna linser (jag använde DE HÄR)

1  1/2 msk curry (jag använde DEN HÄR)

2 tsk röd currypasta (jag använde DEN HÄR)

1/2 dl soja (jag använde DEN HÄR)

1 kruka koriander (kan uteslutas) (jag använde DEN HÄR)

4 dl kokosmjölk (jag använde DEN HÄR)

1 dl cashewnötter (jag använde DE HÄR)

1 1/2 dl yoghurt (jag använde DEN HÄR)

olivolja (jag använde DEN HÄR)

salt (jag använde DET HÄR)

pepparmix (jag använde DEN HÄR)

Gör så här:

  1. Koka upp en kastull med vatten (se mängd på ditt rispaket) och grönsaksbuljongtärningen.
  2. Rör i riset och sänk värmen. Låt sjuda under lock enligt beskrivningen på förpackningen.
  3. Finhacka lök och vitlök.
  4. Riv morot och ingefära.
  5. Grovhacka tomat.
  6. Skölj linserna.
  7. Hetta upp en skvätt olivolja i en stekpanna på medelhög värme. Fräs lök, morot och tomat i 3-4 minuter.
  8. Tillsätt ingefära, vitlök, currypasta och curry. Fräs i 1 minut.
  9. Tillsätt linser, kokosmjölk och soja. Sjud tills curryn tjocknat något, 4-5 minuter. Smaksätt med salt och peppar efter smak.
  10. Grovhacka koriander och cashewnötter medan curryn sjuder.
  11. Lägg upp ris och häll över din linsgryta med kokoscurry. Toppa med koriander, cashewnötter och en klick yoghurt.
  12. Smaklig måltid!

Fler goda recept hittar du HÄR.

Karin Rahm

Det är jag som är Karin Rahm och jag vill vara din inspiration till att leva en aktiv, rolig, balanserad och hälsosam livsstil.