Nässelsoppa recept – gott och superenkelt!

nässelsoppa recept
Nässelsoppa är både gott och nyttigt. Och riktigt billigt!

nässelsoppa recept – inlägget innehåller adlinks

Ni som följer mig på Instagram (HÄR) har sett i mina stories att jag varit ute på jakt efter det gröna guldet. Ja, brännässlor alltså, ha ha! Anledningen var att jag ville laga nässelsoppa.

Jag älskar verkligen nässelsoppa. Min mamma har alltid lagat det till oss och den blir så himla god. Dessutom är det ju supernyttigt! Så jag ringde upp henne och bad om att få receptet. Och eftersom det är så himla bra så tänkte jag att jag skulle dela detta fantastiska nässelsoppa recept med er också. Ni hittar det nedan. Hoppas att ni ska tycka om det!

Steg nummer 1 för mission Nässelsoppa recept – plocka brännässlor

För denna soppa krävs ungefär 2 liter nyplockade brännässlor. Jättelätt att hitta ute i naturen. Försök dock att inte plocka nära hårt trafikerade vägar och använd handskar, du förstår säkert varför…

När du fått en härlig promenad och kommit hem med ditt gröna guld är det dags att ta rätt på nässlorna. Så här gör du: skölj nässlorna noga, rensa bort rötter och eventuella andra växter som har hängt med vid plockningen. Jag brukar låta stjälkarna få vara kvar, andra använder enbart bladen. OBS! Det är superviktigt att du sköljer nässlorna riktigt noga. Lägg alla nässlor i en stor bunke med vatten och tvätta dem ordentligt. Annars kan det bli grus och sand kvar och det blir inte gott att sila det mellan tänderna. Jag har själv gjort det misstaget, ha ha!

När nässlorna är rena och rensade… Lägg dem i en kastrull och fräs dem runt om så att de förvälls eller förlorar vätskan. Efter det kan du kyla ner dem tills du ska äta dem eller tillaga dem. Du kan även frysa in dina nässlor precis som du gör med exempelvis spenat.

Nässelsoppa recept

4 portioner

Ingredienser till Nässelsoppa recept:

2 l nyplockade nässlor som du förvällt (se ovan)

1,5-2 msk olja HÄR

3 msk vetemjöl  HÄR (eller glutenfritt mjöl för er som vill ha en glutenfri soppa)

2 grönsaksbuljongtärningar (jag använde DESSA)

1-2 pressade vitlöksklyftor HÄR

salt HÄR

peppar HÄR

2 tsk spiskummin HÄR

ca 1 l vatten

1/2 dl plantbaserad grädde eller iMat Fraiche HÄR (valfritt)

Så här gör du:

  1. Lägg dina förvällda nässlor i en kastrull. Mixa dem fint med en stavmixer. (alternativt mixa dem först i en blender)
  2. Häll i olja och vetemjöl.
  3. Rör om och fräs på din nässelmix hastigt. 
  4. Smula ner buljongtärningarna.
  5. Pressa i en vitlöksklyfta eller två.
  6. Häll på cirka en liter vatten, rör om ordentligt och låt koka i fem minuter. 
  7. Addera ett par matskedar plantbaserad grädde eller iMat Fraiche om du vill att din soppa ska vara matigare och rör om.
  8. Låt koka upp som hastigast.
  9. Smaka av med kryddor efter smak. Jag använde salt, peppar och spiskummin.
  10. Servera din soppa på direkt tillsammans med ett goda fröknäcke (recept här).

Du hittar fler mumsiga recept HÄR.

Karin Rahm

Det är jag som är Karin Rahm och jag vill vara din inspiration till att leva en aktiv, rolig, balanserad och hälsosam livsstil.

2 Comments
  1. Brännässlor som var så jobbiga när man var liten får en helt annan mening när man är vuxen. Nyttigt och gott, tack för tipset!