Nyttigt julgodis – mina favoriter

Nyttigt julgodis – inlägget innehåller annonslänkar

Om en vecka är det julafton! Helt galet vad snabbt den här hösten har gått!

Jag längtar så mycket till jul. Att få vara med familjen och bara mysa. Förväntansfulla barn, glada skratt, god mat och så klart julgodis, haha! Idag har jag samlat recepten på mina favoriter av nyttigt julgodis, så att ni kan sätta igång med julbaket i helgen.

Massor av kramar och skön helg, finingar!

/Karin

Healthy Christmas candy

In one week it´s Christmas Eve! Crazy how rapidly this autumn has passed!

I long so much for Christmas. To spend time with the family and just cuddle. Expectant children, laughter, good food and of course Christmas candy, ha ha! Today, I have collected the recipes of my favorite healthy candy, so you can get started with the Christmas baking this weekend.

Lots of hugs and happy weekend, loved ones!

/Karin

Nyttigt julgodis

Bountybollar

Karins Bountybollar

ca 20-25 stycken

5 dl kokosflingor (jag använde DE HÄR)

6 tsk kokosolja (jag använde den HÄR)

3 msk honung (jag använde den HÄR)

2 msk kokosmjölk (jag använde den HÄR)

1,5 msk pressad citron

1 krm vaniljpulver (jag använde det HÄR)

180 gr mörk choklad (jag använde den HÄR)

Gör så här:

1.  Häll 2,5 dl av kokosflingorna och kokosoljan i en matberedare med knivar, kör tills du fått en fin massa.

2. Tillsätt resten av kokosflingorna samt honung, pressad citron, kokosmjölk och vaniljpulver. Mixa till en smidig deg.

3. Ställ in degen i kylen en stund, det blir då lättare att rulla den till bollar.

4. Rulla 20-25 små bollar.

5. Låt stå i frysen minst 30 minuter.

6. Smält chokladen i vattenbad.

7. Doppa bollarna i den smälta chokladen och strössla med lite kokosflingor.

8. Förvara bollarna i kylskåpet eller ät dem med en gång. 😛

Karin’s Bounty Balls

approximately 20-25 balls

2 cups of desiccated coconut (I used THIS)

6 teaspoons of coconut oil (I used THIS)

3 tablespoons of honey (I used THIS)

2 tablespoons of coconut milk (I used THIS)

1.5 tablespoon of lemon juice

1 pinch of vanilla powder (I used THIS)

180 gram of dark chocolate (I used THIS)

Do like this:

1. Pour 1 cup of desiccated coconut and the coconut oil in a food processor with knives, run until you have a fine paste.

2. Add the remaining desiccated coconut, honey, lemon juice, coconut milk and vanilla powder. Mix to a smooth dough.

3. Put the dough in the fridge for a while, then it becomes easier to roll it into balls.

4. Roll 20-25 small balls.

5. Leave in the freezer for at least 30 minutes.

6. Melt the chocolate in a water bath.

7. Dip the balls in the melted chocolate and sprinkle with some desiccated coconut.

8. Keep the balls in the refrigerator or eat them at once. 😛

Nyttigt julgodis – chokladkola

Recept: Nyttig raw chokladkola

(ca 15 stora kolarutor)

1,75 dl solrosfrön (jag använde DE HÄR)

16 torkade dadlar (jag använde DE HÄR)

1/4 tesked havssalt (+ extra till topping) (jag använde DET HÄR)

(eventuellt 1 msk vatten om degen är för torr)

1 dl kokosolja (jag använde DEN HÄR)

1 dl raw kakao (jag använde DEN HÄR)

2 msk kokossocker (jag använde DET HÄR)

Gör så här:

  1. Lägg frön, dadlar och havssalt i en matberedare med knivar och mixa tills du får en smidig deg. Tillsätt lite vatten om degen är för torr.
  2. Pressa ut degen i en form (jag använde en form med måtten 17X11 cm)
  3. Ställ in i frysen i minst 20 minuter
  4. Medan kolan stelnar i frysen gör du chokladen.
  5. Smält kokosoljan i ett vattenbad, blanda i raw kakao och kokossockret och rör till en chokladsås.
  6. Låt chokladen stelna lite i kylen medan du skär kolabotten i bitar (ca 15 bitar)
  7. Bred chokladen på kolabotten och strössla på lite havssalt om du vill.
  8. Ställ in i frysen igen så att chokladen stelnar, ca 20 minuter.
  9. Njut! Förvara kolorna i kylen i en burk med lock.

Recipe: Healthy Raw Chocolate Caramels

(About 15 large caramel squares)

0,7 cup sunflower seeds (I used THESE)

16 dried dates (I used THESE)

1/4 teaspoon sea salt (+ extra for topping) (I used THIS)

(Possibly 1 tablespoon of water if the dough is too dry)

0,4 cup coconut oil (I used THIS)

0,4 cup raw cacao (I used THIS)

2 tablespoons coconut sugar (I used THIS)

Do like this:

  1. Put seeds, dates and sea salt in a food processor with knifes and mix until you get a smooth dough. (Add a little water if the dough is too dry.)
  2. Press the dough firmly into a pan (I used a pan with dimensions of 17×11 cm).
  3. Place the pan in the freezer for at least 20 minutes.
  4. While the caramel solidifies in the freezer, you make the chocolate. 
  5. Melt the coconut oil in a water bath, add the raw cocoa and the coconut sugar and stir into a chocolate sauce.
  6. Let the chocolate harden a bit in the fridge while you cut the caramel into pieces (about 15 pieces).
  7. Spread the chocolate on the caramels and sprinkle with sea salt if you like.
  8. Place in the freezer to harden the chocolate, about 20 minutes.
  9. Enjoy! Keep the caramels in the refrigerator in a jar with a lid.
Chokladbollar med jordnötssmör

Chokladbollar med jordnötssmör

(ca 25 bollar)

10 urkärnade dadlar (jag köper de här)

2, 5 dl mandelmjöl (det här är bra)

0,5 dl raw kakao (jag köper det här)

4 msk jordnötssmör (jag använde det här)

5 msk starkt kaffe (jag använde det här)

1 nypa havssalt (jag använde detta)

Mixa alla ingredienser till en jämn deg, rulla små bollar i kokosflingor (jag använde de här).

Chocolate bliss balls with peanut butter

(approximately 25 balls)

10 pitted dates (I buy these)

1 cup almond flour (this is a good one)

0.2 cups of raw cocoa (I buy this)

4 tablespoons of peanut butter (I used this)

5 tablespoons of espresso coffee (I used this)

1 pinch of sea salt (I used this)

Mix all the ingredients into a smooth dough, roll small balls in desiccated coconut (I used these).

Raw energibollar

Nyttiga raw energibollar

ca 30 bollar

2,5 dl havregryn (jag använde DESSA)

2,5 dl torkade tranbär (jag använde DE HÄR)

1 dl nötsmör (jag använde DET HÄR)

1/2 dl raw honung (jag använde DEN HÄR)

1 dl mandlar (jag använde DE HÄR)

1 dl pekannötter (jag använde DE HÄR)

Gör så här:

  1. Hacka nötter i en matberedare med knivar.
  2. Addera bären och mixa dem tillsammans med nötterna en stund så bären delas. Lite tuggmotstånd är gott så mixa inte för länge.
  3. Blanda nötter och bär med övriga ingredienser till en deg (tänk konsistens som chokladbollar)
  4. Rulla till små runda bollar.
  5. Förvara i kylen eller njut med detsamma.

Healthy Raw Energy Balls

approximately 30 balls

1 cup oatmeal (I used THESE)

1 cup dried cranberries (I used THESE)

1/2 cup nut butters (I used THIS)

1/4 cup raw honey (I used THIS)

0,5 cup almonds (I used THESE)

1/2 cup pecans (I used THESE)

Do like this:

  1. Chop nuts in a food mixer with knives.
  2. Add berries and mix them together with the nuts until the berries are sliced. I think a little chewy bite is tasty so do not mix for too long.
  3. Mix nuts and berries with other ingredients into a dough (consistency like chocolate balls)
  4. Roll into small balls.
  5. Store in the refrigerator or enjoy right away.
Raw lakrits- och chokladbollar.

Karins raw lakrits- och chokladbollar

ca 20 bollar

14 torkade aprikoser (jag använde de HÄR)

1,5 dl mandelmjöl (jag använde det HÄR)

1,5 msk raw kakao (jag använde den HÄR)

2,5 msk kokosolja (jag använde den HÄR)

2,5 tsk lakritspulver (samt eventuellt extra lakritspulver att rulla bollarna i) (jag använde det HÄR)

Gör så här:

1. Lägg alla ingredienser i en matberedare med knivar eller i en mixer, mixa till en jämn deg. Degen kan se lite torr ut men den är färdig om du kan trycka ihop den till bollar.

2. Forma till ca 20 små bollar, rulla dem sedan i lakritspulver.

3. Förvara bollarna i kylskåpet.

Karin’s raw licorice and chocolate balls

approximately 20 balls

14 dried apricots (I used THESE)

0.5 cup of almond flour (I used THIS)

1.5 tablespoon of raw cacao (I used THIS)

2.5 tablespoons of coconut oil (I used THIS)

2.5 teaspoon of licorice powder (and some extra licorice powder to roll the balls in) (I used THIS)

Do like this:

1. Place all ingredients in a food processor with knives or in a blender, mix to a smooth dough. The dough might look a little dry but it is all good if you can squeeze it into balls.

2. Shape the dough into approximately 20 small balls, roll them in licorice powder.

3. Keep the balls in the refrigerator.

Snickerskakor

Karins Snickers-kakor

6 kakor

3 msk honung (jag använde den här)

0,5 dl jordnötssmör (jag använde det här)

4 msk vatten

1,25 dl havregryn (jag använde dessa glutenfria)

4 msk kokosflingor (jag  använde de här)

5 rutor mörk choklad (jag använde denna)

  • Måtta upp honung och jordnötssmör i en kastrull. Värm tills de smält. Samtidigt smälter du chokladen i ett vattenbad.
  • Addera vatten i kastrullen med jordnötssmör och honung och rör ihop till en lös smet. 
  • Blanda ner havregryn och kokos i smeten.
  • Bred ut Snickersblandningen i en form klädd i bakplåtspapper. Formen jag använde var 14 X 14 cm och var precis perfekt.
  • Bred den smälta chokladen över Snickersblandningen och strössla med kokosflingor.
  • Ställ i frysen i en timme.
  • Ta ut formen och skär i sex lika stora kakor (eller ät den direkt ur formen, haha!). Förvara i kylskåpet.

Karins Snickers cakes

6 cakes

3 tablespoons of honey (I used this)

0.5 cup of peanut butter (I used this)

4 tablespoons of water

1.25 cup of oatmeal (I used these gluten free)

4 tablespoons of desiccated coconut (I used this)

5 squares of dark chocolate (I used this)

  • Measure honey and peanut butter and put in a saucepan. Heat until melted. At the same time, melt the chocolate in a water bath.
  • Add water to the pan with peanut butter and honey and stir to a loose paste.
  • Add oatmeal and desiccated coconut to the batter.
  • Spread the Snickers mix in a mold with baking paper. The mold I used was 14 x 14 cm and it fit right.
  • Smear the melted chocolate over the Snickers mix and sprinkle with desiccated coconut.
  • Place in the freezer for an hour.
  • Remove the mold and cut into six cakes (or eat it directly from the mold, haha!). Store in the refrigerator.
Minttryfflar – nyttigt julgodis

Minttryfflar

10 tryfflar

3 matskedar kokosolja (jag använde DEN HÄR)

5 matskedar kokosflingor (jag använde DE HÄR)

2 matskedar nötsmör (jag använde DET HÄR)

1/2 tesked vaniljpulver (jag använde DET HÄR)

några droppar pepparmyntsolja efter smak (finns att köpa på Apoteket)

1 tesked honung eller lönnsirap om du vill ha dina tryfflar vegan (jag använde DEN HÄR)

raw kakao att rulla minttryfflarna i (jag använde DEN HÄR)

Gör så här:

  1. Mixa alla ingredienser. Det ska bli en deg. Blir resultatet rinnande så ställ in smeten för att stelna i kylen en stund tills den fått rätt konsistens.
  2. Forma degen till små bollar. Du kan behöva vara snabb eftersom kokosoljan gärna vill smälta i den varma handflatan.
  3. Rulla bollarna i raw kakao.
  4. Förvara i en burk med tättslutande lock (om du inte vill att det ska dofta mint i hela kylskåpet) i kylskåp eller frys.

Mint truffles

10 truffles

3 tablespoons coconut oil (I used THIS)
5 tablespoons desiccated coconut (I used THIS)
2 tablespoons almond butter or peanut butter (I used THIS)
1/2 teaspoon pure vanilla extract (I used THIS)
a few drops of peppermint oil to taste 
1 teaspoon raw honey or pure maple syrup if you want vegan truffles (I used THIS)

For the coating:

2 tablespoons raw cacao powder (I used THIS)

Do like this:

  1. Mix all ingredients, to a creamy dough. If the result is running, set the mixture to cool in the fridge for a while to get the right consistency.
  2. Shape the dough into small balls. You may have to be quick because the coconut oil is eager to melt in your warm palms.
  3. Roll the balls in raw cacao.
  4. Store in jar with a tight fitting lid in the refrigerator or freezer.
Raw Lussebollar – nyttigt julgodis

Raw Lussebollar (saffransbollar)

20-25 st

1 dl pekannötter (köp HÄR)
en dl solroskärnor (köp HÄR)
4 torkade dadlar (köp HÄR)
7 torkade fikon
1 dl riven kokos + 2 msk att toppa bollarna med (köp HÄR)
1/2 tsk vaniljpulver (köp HÄR)
0,5 gram saffran
2 msk vatten

Gör så här:

  1. Mixa nötter och frön till ett grovt mjöl i en matberedare eller mixer med knivar.
  2. Addera den torkade frukten, mixa.
  3. Häll i riven kokos och vaniljpulver.
  4. Blanda ut saffranet i ca 2 msk vatten. Blanda i med resten av ingredienserna.
  5. Mixa till en smidig deg.
  6. Forma degen till 20-25 små bollar och lägg dem i knäckformar. Toppa med lite riven kokos.
  7. Förvara i kylskåpet eller ät på direkten.

Raw Saffron Balls

Approximately 20-25 small balls

0,4 cup pecans (buy them HERE)
0,4 cup sunflower seeds (buy them HERE)
4 dried dates (buy them HERE)
7 dried figs 
0,5 cup grated coconut + 2 tablespoons as topping (buy it HERE)
1/2 teaspoon vanilla powder (buy it HERE)
0.5 grams of saffron
2 tablespoons water

Do like this:

  1. Mix nuts and seeds into a flour in a food processor or blender with knives.
  2. Add the dried fruit, mix.
  3. Add grated coconut and vanilla powder.
  4. Dilute saffron in about 2 tablespoons of water. Add to the rest of the ingredients.
  5. Mix to a smooth dough.
  6. Shape the dough into 20-25 small balls and place them in molds. Top with some grated coconut.
  7. Store in the refrigerator or enjoy right away.
Lingonbollar – nyttigt julgodis

Raw Lingonbollar

ca 10 bollar

2 dl MyMuesli Cranberry Pistachio Granola (kan du köpa HÄR)

1 msk kokosolja (jag använde DEN HÄR)

ett krm vaniljpulver (jag använde DET HÄR)

1 krm kanel (jag använde DEN HÄR)

1/2 krm salt (jag använde DET HÄR)

2 msk torkade tranbär (jag använde DE HÄR)

en msk vatten

3-4 msk lingonpulver (jag använde DET HÄR)

Gör så här:

  1. Mixa alla ingredienser förutom lingonpulvret i en matberedare eller mixer med knivar till en följsam deg.
  2. Forma degen till små bollar. Ingredienserna räcker till omkring 10 bollar.
  3. Rulla bollarna i lingonpulver.
  4. Förvara bollarna i kylen i en burk med tättslutande lock.

Raw Lingonberry Balls

approximately 10 balls

0,8 cup MyMuesli Cranberry Pistachio Granola (you can buy it HERE)

1 tablespoon coconut oil (I used THIS)

one pinch vanilla powder (I used THIS)

1 pinch cinnamon (I used THIS)

1/2 pinch salt (I used THIS)

2 tablespoons dried cranberries (I used THESE)

one tablespoon water

3-4 tablespoons lingonberry powder (I used THIS)

Do like this:

  1. Mix all ingredients except the lingonberry powder in a food processor or blender with knives to a smooth dough.
  2. Shape the dough into small balls.
  3. Roll the balls in the lingonberry powder.
  4. Keep the balls in the fridge in a jar with a tight lid.
nyttigt julgodis
Raw Pepparkaksbollar.

Raw Pepparkaksbollar – nyttigt julgodis

ca 10 stycken små bollar

0,5 dl pekannötter  (köp HÄR)

1/2 dl mandelmjöl (jag använder DET HÄR)

5 torkade dadlar (jag använde DE HÄR)

1 tsk kanel (jag använde DEN HÄR)

knappt 1 tsk nejlika

1 krm mald ingefära (jag använde DEN HÄR)

1/2 krm kardemumma (jag använde DEN HÄR)

en tsk kokosolja (jag använde DEN HÄR)

eventuellt 1/2 tsk vatten

Gör så här:

  1. Lägg pekannötterna i en matberedare med knivar. Mal nötterna till ett mjöl.
  2. Addera mandelmjöl och kryddor och kör några varv i mixerna så att kryddorna blandar sig ordentligt.
  3. Addera kokosolja och dadlar. Mixa. Degen ska lossna från insidan av mixern, då är den lagom kladdig. Är degen för torr adderar du 1/2 tsk vatten och mixar till en jämn deg.
  4. Rulla degen till små runda kulor. Lägg dem i knäckformar om du vill och ställ in i kylen en stund innan servering.
  5. Smaskens! Perfekt uppladdning för julen!

Raw Gingerbread Balls – simple recipe

 

approximately 10 small balls

0,2 cup pecans (buy HERE)

0,2 cup almond flour (I used THIS)

5 dried dates (I used THESE)

one teaspoon cinnamon (I used THIS)

barely 1 teaspoon cloves

1 pinch ground ginger (I used THIS)

one pinch of cardamom (I used THIS)

1 teaspoon coconut oil (I sed THIS)

1/2 teaspoon water (if needed)

Do like this:

  1. Put the pecans in a food processor with knives. Grind the nuts to a flour.
  2. Add almond flour and spices and run a few laps in the processor so that the spices mix thoroughly.
  3. Add coconut oil and dates. Mix. The dough should come loose from the inside of the mixer, then it is sticky enough. If the dough is too dry, add 1/2 teaspoon water and mix to a smooth dough.
  4. Roll the dough into small round balls. Put them in molds if you want to and put in the fridge for a while before serving.
  5. Perfect build-up before Christmas! Enjoy!

/adlinks

Karin Rahm

Det är jag som är Karin Rahm och jag vill vara din inspiration till att leva en aktiv, rolig, balanserad och hälsosam livsstil.