Raw Pepparkaksbollar – enkelt, nyttigt recept

Raw Pepparkaksbollar. Det är aldrig för tidigt för julstämning!
Raw Pepparkaksbollar. Det är aldrig för tidigt för julstämning!
Mixa pekannötterna till ett mjöl.
Mixa pekannötterna till ett mjöl.
Mixa alla ingredienser tills du har en lagom kladdig deg.
Mixa alla ingredienser tills du har en lagom kladdig deg.
Lägg bollarna i knäckformar för extra julfeeling.
Lägg bollarna i knäckformar för extra julfeeling.
Svårt att hålla fingrarna i styr... :P
Svårt att hålla fingrarna i styr… 😛
Perfekt uppladdning för advent.
Perfekt uppladdning för advent.

Raw pepparkaksbollar tänker du? Redan? Ja, första snön faller över Stockholm idag och jag fick genast julfeeling. Haha! Älskar julen och att bara mysa med hela familjen!

Experimenterade lite med dessa raw pepparkaksbollar och de blev riktigt goda. Tänk dig pepparkaksdeg, fast mycket nyttigare och mustigare. Jag la mina bollar i knäckformar för att få ännu mer julkänsla men det går lika bra att bara lägga dem direkt på ett fat.

Raw Pepparkaksbollar

ca 10 stycken små bollar

1/2 dl pekannötter (jag använde DE HÄR)

1/2 dl mandelmjöl (jag använder DET HÄR)

5 torkade dadlar (jag använde DE HÄR)

1 tsk kanel (jag använde DEN HÄR)

knappt 1 tsk nejlika

1 krm mald ingefära (jag använde DEN HÄR)

1/2 krm kardemumma (jag använde DEN HÄR)

1 tsk kokosolja (jag använde DEN HÄR)

eventuellt 1/2 tsk vatten

Gör så här:

  1. Lägg pekannötterna i en matberedare med knivar. Mal nötterna till ett mjöl.
  2. Addera mandelmjöl och kryddor och kör några varv i mixerna så att kryddorna blandar sig ordentligt.
  3. Addera kokosolja och dadlar. Mixa. Degen ska lossna från insidan av mixern, då är den lagom kladdig. Är degen för torr adderar du 1/2 tsk vatten och mixar till en jämn deg.
  4. Rulla degen till små runda kulor. Lägg dem i knäckformar om du vill och ställ in i kylen en stund innan servering.
  5. Smaskens! Perfekt uppladdning för julen!

Raw Gingerbread Balls – simple recipe

Raw Gingerbread Balls? Already? Yes, the first snow falls over Stockholm today and I immediately got that Christmas feeling. Haha! I love Christmas and just staying at home with the whole family.

I experimented a bit with these raw balls and they turned out really good. Imagine gingerbread dough, just a lot healthier. I put my raw balls in these molds we use for Christmans baking to get even more of that Christmas spirit but you can just put them straight on a platter.

Raw Gingerbread Balls

approximately 10 small balls

0,2 cup pecans

0,2 cup almond flour 

5 dried dates 

1 teaspoon cinnamon

barely 1 teaspoon cloves

1 pinch ground ginger

one pinch of cardamom

1 teaspoon coconut oil 

1/2 teaspoon water (if needed)

Do like this:

  1. Put the pecans in a food processor with knives. Grind the nuts to a flour.
  2. Add almond flour and spices and run a few laps in the processor so that the spices mix thoroughly.
  3. Add coconut oil and dates. Mix. The dough should come loose from the inside of the mixer, then it is sticky enough. If the dough is too dry, add 1/2 teaspoon water and mix to a smooth dough.
  4. Roll the dough into small round balls. Put them in molds if you want to and put in the fridge for a while before serving.
  5. Perfect build-up before Christmas! Enjoy!

/adlinks

Karin Rahm

Det är jag som är Karin Rahm och jag vill vara din inspiration till att leva en aktiv, rolig, balanserad och hälsosam livsstil.