Rotfruktsbröd utan vetemjöl – recept

rotfruktsbröd
Rotfruktsbröd med morötter och potatis. Helt utan vetemjöl!
rotfruktsbröd
Nybakad saftig limpa.

rotfruktsbröd – inlägget innehåller adlinks

Sedan Embla började sin allergibehandling (läs mer om den HÄR) har hon fått avstå vete för att stötta kroppen. Och som jag skrivit tidigare är det ju inte lätt att hitta bröd i butik som är både gott och har en innehållsförteckning som inte innehåller någon form av vete. Så jag beslutade mig för att börja baka eget bröd istället. Och det är riktigt kul!

Först ut på min ”testa att baka bröd utan vete-lista” blev havrefrallor (recept till dem hittar du HÄR) och de blev faktiskt riktigt goda. Och igår testade jag att baka ett rotfruktsbröd.

Detta rotfruktsbröd var också väldigt enkelt att göra men det tog lite mer tid på sig i ugnen. Resultatet var dock värt att vänta på. En riktigt saftig och god limpa!

Karins Rotfruktsbröd

1 limpa

Ingredienser:

7 dl havregryn (HÄR)

2 tsk bikarbonat (HÄR)

1 tsk salt (HÄR)

100 gram råriven potatis (HÄR)

100 gram rårivna morötter (HÄR)

2 ägg (eller byt ut mot veganska ”ägg” = 2 msk chiafrön (HÄR) + 4 msk vatten, låt dem dra i minst 10 minuter)

3,5 dl fil (eller plantbaserad ghurt HÄR)

pumpakärnor (HÄR) och solroskärnor (HÄR) att ”toppa” med

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Mixa havregrynen till ett havremjöl i en blender (jag använde DENNA blender)
  3. Blanda i bikarbonat, salt och de rivna potatisarna och morötterna i havremjölet.
  4. Vispa upp äggen luftigt (eller använd dina veganska ägg).
  5. Tillsätt ägg och fil (alternativt plantbaserad ghurt) till bunken med havre.
  6. Rör om till en jämn smet.
  7. Häll smeten i en smord brödform (ca 10×25 cm, jag använde DENNA).
  8. Toppa med pumpakärnor och solroskärnor.
  9. Låt stå i ugnen i cirka 90 minuter.

Detta var alltså första gången jag testade på att baka rotfruktsbröd och jag tycker att smaken blev riktigt bra. Om brödet enbart skulle varit till mig skulle jag hävt i lite mer frön och nötter i själva smeten. Det tror jag hade blivit ännu godare (enligt min smak). Men eftersom jag vet att Embla kan vara kinkig med vissa nötter och frön så körde jag ett mer basic recept. Det som är kul med recept tycker jag, att man kan addera lite av det man själv gillar.

Berätta gärna vad ni tyckte om brödet ifall att ni bakar det! Och följ mig gärna på Instagram HÄR och Facebook HÄR också!

Kram och skön tisdag på er!

 

Karin Rahm

Det är jag som är Karin Rahm och jag vill vara din inspiration till att leva en aktiv, rolig, balanserad och hälsosam livsstil.